Ed Wood (1994) - Johnny Depp v roli nejhoršího režiséra Hollywoodu

Filmové zápisky | 23.11.12 | 0 komentářů

Pokud vás zaujal Plán 9 z vesmíru, o kterém jsem nedávno psal, nenechte si ujít biografii Ed Wood od Tima Burtona. Ed Wood (Johnny Depp) je totiž řežisérem Plánu 9 a dalších bizarních filmů. A neméně bizarní je i jeho osobní život. 

Ed Wood (1994) - plakát
zdroj: eu.movieposter.com/
"Edward Davis Wood, Jr. (10. října 1924 – 10. prosince 1978) byl americký filmový režisér, scenárista a herec, známý jako tvůrce nejhorších filmů všech dob. Jeho dílo zcela propadlo jak u diváků, tak u kritiky, až nakonec skončil jako režisér pornofilmů a autor románů o transvestitech." (zdroj: Wikipedia)

Burtonův černobílý film je točený v lehce ujetém stylu, podobně jako Woodovy filmy. Mimo seznámení s celou jeho podivnou bandou - Bela Lugosi (Martin Landau), Jeron Criswell King – The Amazing Criswell (Jeffrey Jones), švédský zápasník Tor Johnson (George “The Animal” Steele) a další - nahlédnete také do pozadí natáčení Woodových propadáků jako Glen, nebo Glenda, Atomová nevěsta nebo kultovního Plán 9 z vesmíru. Ušetřeny nezůstanou ani umělcovy manželky a jeho záliba v dámských angorských svetrech.
 

Verdikt: Životopisnými filmy úspěšných lidí nás Hollywood zahlcuje každoročně, ale nezvpomínám si na žádnou biografii břídila. Už jen proto stojí Ed Wood za pozornost. Burton, kterého známe spíš jako autora Ukradených Vánoc, svou práci zvládl dobře, Johnny Deppovi role Wooda taky sedla, takže není co řešit.

Štítky: ,

0 komentářů