Moebius (1996) - záhada ztraceného vlaku metra

Filmové zápisky | 23.11.12 | 0 komentářů

Tak schválně, kolik jse v životě viděli argentinských filmů? No, všechno je jednou poprvé a můžete hned začít zajímavým počinem s názvem Moebius. Zdánlivě průměrný film o vlaku podzemní dráhy, který zmizel, nese mnohem zásadnější poselství.


Moebius (1996)
zdroj: elvalhalladelacinefagia.blogspot.com
Dispečer metra v Buenos Aires, Bolivar, během své směny zjistí, že nemá dostatek souprav, pro pokrytí provozu. Požádá tedy depo o poslání další jednotky. Jenže z depa se ozve zamítavá odpověď s tím, že už jsou všechny soupravy na kolejích. To ovšem znamená, že jeden vlak musí chybět.

Ředitel podzemky Marcos Blasi (Roberto Carnaghi) nedokáže záhadu ztracené soupravy s třiceti lidmi na palubě vyřešit, proto si na pomoc pozve Daniela Pratta (Guillermo Angelelli), mladého matematika a odborníka na topologii. Mezi tím se vlak čas od času objevuje jako duch a stejně tak mizí. Pratt přijde s odvážnou hypotézou, že systém metra v Buenos Aires se tal tak složitým, že vytvořil něco na způsob Möbiovy smyčky, kde ztracený vlak uvíznul.

Jestli nechcete znát rozuzlení filmu, tak tento odstavec přeskočce. Pokud si po shlednutí filmu řeknete, že ve skutečnosti asi nepůjde o žádný ztracený vlak, máte právdu. Moebius je alegorie politického režimu. Třicet lidí v soupravě metra symbolizuje třicet tisíc lidí zmizelých během Špinavé války v Argentině. K těmto "zmizením" docházelo od začátku sedmdesátých let až do roku 1983. Vzhledem k určité podobnosti s naší historií je Moebius pro české diváka o to zajímavější.
 

Verdikt: Moebius má být dílem Filmové školy v Buenos Aires (Buenos Aires Film School). Jestli je to pravda, tak nezbývá než před mladými filmaři smeknout. Film má poměrně zvláštní atmosféru - stísněnou, místo až lehce strašidelnou, ale ne hororovou, na které má podíl i - pro nás exotické prostředí - metra v metropoli Argentiny. Fandové mainstreamu budou u Moebia nejspíš usínat, ale vy ostatní na něj nezapomeňte.

Štítky: , ,

0 komentářů