Kanadská slanina [Canadian Bacon] (1995) - bombardujme Kanadu

Filmové zápisky | 21.11.12 | 0 komentářů

Michaela Moora znáte pradvděpodobně jako atuora dokumentů jako Bowling for Columbine nebo Fahrenheit 9/11.  Ještě před nimi natočil sice méně známou, ale o to více povedenou komedii Kanadská slanina. Ale nebyl by to Moore, kdyby i ji nepostavil na kritice vlády Spojených států, zejména její zahraniční politiky. A udělal to dobře.
 
zdroj: vagary.tv
Děj Kanadské slaniny se odhrává začátkem 90. let, těsně po konci studené války. Ve městě Niagara Falls ve státě New York ale z míru moc nadšení nejsou. Místní zbrojovka magnáta R. J. Hackera, která zaměstnává obyvatele města, přišla o zakázky a končí. Do města v té době přijíždí na návštěvu americký prezident (Alan Alda). Ten se ale s pochopením pro svou mírovou politiku u místních nesetká.


 
Volby jsou nadohled, ale prezidentova popularita stále klesá. Co by mu ji mohlo zvýšit? Přece nějaký nepřítel, proti kterému by mohl bojovat. Jenže rusové jsou s kapitalismem spokojeni, takže o žádné válce nechtějí slyšet. Prezidentův poradce Stu Smiley (Kevin Pollak) tedy najde nového nepřítele - Kanadu. Zatímco Bílý dům pracuje na operaci "Kanadská slanina" obyvatelé Niagara Falls šerif Bud Boomer (John Candy), jeho zástupkyně Honey (Rhea Perlman), místní občané Roy Boy (Kevin J. O'Connor) a Kabral (Bill Nunn) se vrhají do akce sami.
 

 
Verdikt: Kanadská slanina je překvapivě dobrá komedie a politická satira v jednom s výborným hereckým obsazením. Některé scény scény z filmu jsou prostě geniální - například hledání nepřítele USA v bunkru Bílého domu (viz výše) nebo kanadské pivo (viz níže).
Ačkoliv Kanadská slanina v závěru výrazně ztrácí dech, můžu ji s klidným svědomím doporučit jak Moorovým příznivcům, tak jeho odpůrcům.
 

 
Mimochodem, velká část herců ve filmu - Alan Alda, John Candy nebo Dan Aykroyd - jsou Kanaďané.

Štítky: ,

0 komentářů