Network (1976) - jsem naštvanej jako blázen...

Filmové zápisky | 28.11.12 | 0 komentářů

Nemám moc rád nějaké dlouhé žvanění (nejen) ve filmech, ale legendární řeč Howarda Bealea z filmu Network vám prostě uvízne v paměti. A vůbec celý tento film jeden z těch mála, které vás nenechají v klidu a donutí k zamyšlení.
 
Network [Televizní společnost] (1976) - plakát
zdroj: movieparliament.com
Howard Beale (Peter Finch) prožívá těžké životní období. Po smrti své manželky se jeho jediným smyslem života stavá práce televizního redaktora. Jenže rating a share jeho Večerních zpráv klesá, takže šéf zpravodajské divize UBS a Howardův kamarád, Max Schumacher (William Holden), je jednoho dne nucen mu říct, že skončil. To je pro Bealea zřejmě poslední kapka. Na konci zpráv nečekaně oznámí, že se příští týden v televizi zastřelí.


Management UBS je v šoku a chce Bealeovi zcela zakázat vystupování v televizi. Ale chladnokrevná kariéristka Diana Christensen (Faye Dunaway) vycítí příležitost a dá mu na obrazovce prostor. Howard Beale tak může pronést svůj nezpomenutelný projev (pozor spoiler):
 
 
Verdikt: Myslíte, že může být přes čtvrt století starý film o televizní společnosti aktuální. Může, dokonale. Když poslouchám tu plamennou řeč v roce 2012, mám pocit, že ji někdo napsal včera. A když se povídáme na Network obecněji - úpadek morálky při honbě za sledovaností - takže mu dnes můžeme něco vyčítat. Na tenhle film se prostě podívejte.
 
PS: Film má český název Televizní společnost, což je sice celkem výstižné, ale zní to hloupě, takže jsem použil originální Network.

Štítky: , ,

0 komentářů