Solaris (2002) - ruská klasika od Soderbergha

Filmové zápisky | 30.11.12 | 0 komentářů

Solaris režírovaný Stevenem Soderberghem je dle mého názoru neprávem podceňovaný a zapomenutý film. Měl bohužel těžkého soupeře - původní Solaris z roku 1972 režiséra Andreje Tarkovského. U mě ale překvapivě hollywoodský remake zvítězil.
 
Solaris (2002) - planeta
 
Doktor Chris Kelvin (George Clooney), který se snaží vyrovnat se smrtí své manželky Rhey (Natascha McElhone), je jednoho dne povolán na výzkumnou stanici na oběžné dráze zvláštní planety Solaris. Její posádka se totž začala chovat podivně, a tak má Kelvin jako psycholog prověřit, co se ní děje. Během první noci na planetě má sen o své mrtvé ženě. Po probuzení přichází šok - Rhea sedí v místnosti.

 
Ne, tohle není klasické sci-fi se slizkými vetřelci, meteority nebo dokonce klauny. Solaris natočená dle stejnojmenné novely polského spisovatele Stanislawa Lema vypráví, spíše než o vnějším vesmíru, o lidské vnitřním vesmíru. Jen je zasazená do neobvyklého prostředí 100 let vzdálené budoucnosti.

Verdikt: Správný filmový fanda asi těžko uzná, že by nějaký hollywoodský biják s Clooneym mohl konkurovat Tarkovskému - už z principu. Jenže Soderbergh Solaris vůbec nezkazil. Naopak je americká verze pro běžného diváka mnohem stravitelnější než ruská. Clooney sám nepředvádí žádné velké divadlo, což je dobře, a navíc je docela podobný Donatasu Banionisovi z původní Solaris. A samotná planeta Solaris vypadá díky počítačovým efektům lépe. Dejte tomuto filmu alespoň šanci.

Ještě jednu věc musím zmínit - geniální soundtrack Cliffa Martineze. Posuďte sami:

Štítky: , , , ,

0 komentářů