VÁNOČNÍ FILMY: Sám doma [Home Alone] (1990)

Filmové zápisky | 2.12.12 | 0 komentářů

Advent začal, nejvyšší čas se zásobovat vánočními filmy, které jsou v jiném období prakticky nestravitelné. Začneme legendární komedií o americkém spratkovi Kevinovi, který náhodou zůstane Sám doma.

Sám Doma (1990) - Kevin
zdroj: lastwavefilm.com
Malý rozmazlený fracek Kevin McCallister (Macaulay Culkin) se pohádá se svojí rodinou den před odletem do Francie, kde mají společně trávit Vánoce. Za trest musí spát na půdě, kde si z celého srdce přeje, aby celá jeho famílie zmizela. Když ráno  odstartuje letadlo s rodinou směr Paříž, má Kevinova matka (Catherine O'Hara)  pořád ten pnepříjemný pocit, že na něco zapomněli. Na spratka! Kevin si zatím užívá doma život vlka samotáře, jenže rodinné sídlo si vyhlédnou dva zloději Harry (Joe Pesci) a Marv (Daniel Stern).

 
Zní to jako scénář pro tuctovou rodinnou komedii, ale režisér Chris Columbus místo toho vytvořil film, který se stal kultovním pro několik generací. Spojení lehce přeplácaných amerických Vánoc, výborného Macaulaye Culkina, řady vtipných hlášek, trochy toho dojetí a dvou nemotorných zlodějů, kteří šlápnou do každé Kevinovy pasti, vytváří dokonalou vánoční komedii.

Musím taky zdůrazdnit, že měl Sám doma štěstí na výborný český dabing začátku 90. let s mnoha známými jmény (Kateřina Macháčková, Ladislav Frej, Václav Postránecký a v nespolední řadě i hlas Kevina - Jan Kalous).



Verdikt: Sám Doma je film, u kterého se výborně pobavíte jako malí špunti. A když si na něj vzpomenete o deset let později jako dospělí, bude fungovat stejně dobře.
Chápu, že americké Vánoce se Santou lezou mnohým krkem. Přesto musím napsat: jestli Sám Doma není na seznamu vašich vánočních filmů, měli byste se nad sebou zamyslet.

A ještě zajímavost: Sám doma je jednou z nejúspěšnějších komedií v historii, která vydělala téměř půl miliardy dolarů. A to s rozpočtem pouhých 18 milionů.

Štítky: , ,

0 komentářů