VÁNOČNÍ FILMY: Vánoční koleda [A Christmas Carol] (2009)

Filmové zápisky | 3.12.12 | 0 komentářů

Dickensova Vánoční koleda si od svého vydání v roce 1843 vysloužila mnoho nejen filmových adaptací. Robert Zemeckis v roce 2009 pojal koledu opravdu moderně - počítačově animovaná, ve 3D s Jimem Carreyem a nepříliš povedená.

Vánoční koleda (2009) - plakát
zdroj: filmofilia.com
Ebenezer Vydřigroš (Jim Carrey) je anglický kapitalista vykořisťovatel, který raději nechá svého zaměstance mrznout, než aby utratil pár liber z uhlí. A o vánočních prémiích nemůže být ani řeč, protože Vánoce jsou pro něj jen humbuk. O svátcích jej však navštíví čtyři duchové, kteří mu dají pořádnou lekci.


Zemeckisova Vánoční koleda se drží příběhově té Dickensově. Ono nakonec není co vylepšovat. Film se rozjíždí celkem slibně  - grafické ztvárnění zimní Anglie poloviny 19. století je velmi vydařené, ale potom začně jízda z kopce dolů. Jediné, co si pamatuji, jsou pády, jízdy, průlety, přelety, podlety krajinou a všemi možnými ulicemi a k tomu Carreyho šílený smích.

Verdikt: Ve Vánoční koledě bohužel zvítězila forma nad obsahem. Divákům v kině s 3D brýlemi na nose bylo třeba ukázat vše, co Avatar nestihl. Bohužel. Ale zatímco na modré alieny se můžete docela dobře dívat i ve 2D, u koledy se budete, hlavně v druhé polovině filmu, nudit.

Štítky: , ,

0 komentářů