VÁNOČNÍ FILMY: Vánoční příběh [A Christmas Story] (1983)

Filmové zápisky | 4.12.12 | 0 komentářů

Americká komedie Vánoční příběh je u nás poměrně neznámá. Ani si nevzpomínám, že by se u nás někdy vysílala. Pro mě je to takový předchůdce Sám doma odehrávající se místo počátku 90. let v ranných 40. letech. Mimochodem, Vánoční příběh byl natočen na motivy povídek z Playboye.
 
Vánoční příběh (1983) - plakát
zdroj: movieguy247.com

Ale žádnou divočinu nečekejte. Vánoční příběh je cudný rodinný film. Ralph Parker (Peter Billingsley) žije se svými rodiči a malým bratrem ve fiktivním městečku Hohman ve státě Indiana. Je předvánoční období, tuhá zima, celé město zasněžené. A Ralphie se stejně jako jeho kamarádi těší na Vánoce a hlavně na svůj vysněný dárek - vzduchovku. Ale všichni mu říkají, že žádnou vzduchovku nedostane, protože by si vystřelil oko.


Film v podstatě nemá žádný velký děj. Vánoční příběh je pojatý jako soubor střípků vzpomínek malého kluka na jedny krásné Vánoce. Raplh Parker je vlastně takový předchůdce Kevina McCallistera ze 40. let - skromnější, vychovanější a taky méně rozmazlený.

Verdikt: Absence nějaké nosné dějové linie mi ani nevadí, ale celý Vánoční příběh tak nějak postrádá šťávu jako má Sám doma. Spousta vtipných scén je mdlých a chybějí nějaké emoce. Ale přesto se na tento vánční film rád znovu podívám. Už jen kvůli té vánoční atmosféře, zasněženým kulisám 40. let a moha uměvným momentům.
 
Ještě dodatek: v tomto roce vznikl Vánoční příběh s pořadovým číslem 2. Putoval rovnou na DVD, ale mně se alespoň podle traileru docela zamlouvá. Vrátím s k němu později.

Štítky: , ,

0 komentářů