VÁNOČNÍ FILMY: Polární expres [Polar Express] (2004)

Filmové zápisky | 5.12.12 | 0 komentářů

Někdo věří na Ježíška, někdo na Dědu Mráze a jsou i lidé, kteří věří na kouzelné vlaky. Polární expres je magický vlak, který se zjevuje se hodným dětem a veze je na expedici na serverní pól za Santou. Tentokrát ve 3D.
 
Polární expres (2004) - plakát
Je štědrovečerní noc a malý chlapec z amerického Michiganu se ukládá ke spánku. Najednou se dům začně otřásat a do ulice na předměstí, kde bydlí, se přiřítí kouzelný polární expres. Kluk je sice tak trochu skeptik, na Santu a skřítky moc něvěří, ale přesto do vlaku k ostatním dětem nastoupí. Času je ale málo. Santa už startuje sáně a na cestě vlak čeká mnoho překážek.

 
Stejně jako v případě Vánoční koledy zvolil Zemeckis i pro Polární expres počítačovou animaci a formát 3D. Pro jednotlivé postavy je použita technologie snímání pohybu (motion capture). Díky ní by sice mělo vše působit zcela přirozeně, ale ve výsledek je, alespoň pro mě, právě opačný.

Verdikt: Polární expres je spíše průměrný film, který stojí hlavně na své vizuální stránce, zatímco triviální příběh o (ne)věření slouží jen jako výplň. A nezachrání ho ani Tom Hanks v roli průvodčího. Bohužel v IMAXu si jej osm let po premiéře neužijete. Ale za jedno zhlédnutí přesto stojí.

Štítky: , ,

0 komentářů