Plán 9 z vesmíru [Plan 9 from Outer Space] (1959) - vrcholné dílo Eda Wooda

Filmové zápisky | 16.11.12 | 0 komentářů

Natočit průměrný film zvládne kde kdo, natočit špatný film zvládne skoro každý, ale natočit nejhorší film všech dob, to už vyřaduje určité umění. Ed Wood, mnohými považován za jednoho z nejhorších režisérů, to dokázal. Jeho neznámější dílo se jmenuje Plán 9 z vesmíru.

Plán 9 z vesmíru (1959)
zdroj: http://www.acsu.buffalo.edu/~aprilhig/plan9fromouterspace.html

Lidstvo je na pokraji katastrofy. Vědci jsou totiž jen krůček k objevení smrtící látky solarbonite, která způsobuje explozi slunečních částic. Mimozemšťané to samozřejmě nemůžou nechat jen tak, proto se rozhodnou realizovat Plán 9. Plán 9? No přeci oživení mrtvých, kteří mají zřejmě zničit lidstvo. Tak to vidíte, Ed Wood tak natočil zombie apokalypsu 50 let před The Walking Dead.

Už tato zápletka zní poněkud podezřele, ale provedení filmu je ještě mnohem horší. Film začíná hypnotizujícím proslovem pána, který si říkal The Amazing Criswell (anglický obsah). Ten nám sdělí, že "oni" jsou mezi námi a že je všechno ve filmu uvedené pravda. To by ještě nebylo nejhorší, nakonec Záhada Blair Witch nebo Paranormal Activity začínají v podstatě stejně. Ale potom začne ta pravá zábava. Piloti sedící v kokpitu letadla, který spíš připomíná kuchyňský koutek, zahlédnou UFO. Později se ukáže, že jde o létající talíře - zavěšené na vlasci. A potom se jětšě přidají mimozemšťani, kteří vypadají úplně stejně jako lidé a navíc mají na oblečení symbol s halapartnou. To by kapitán Picard koukal. Ve stejné kvalitě jsou i herecké výkony, které místy připomínají Divadlo Járy Cimrmana (bez urážky). A tak bych mohl pokračovat ještě dlouho.


Verdikt: Takže Plán 9 z vesmíru nestojí vůbec za pozornost? Ale kdepak. Tento film se stal, bohužel až po smrti jeho režiséra, mezi filmovými fanoušky legendou. Edu Woodovi se totiž podařilo to nejdůležitější - nezůstat v šedém průměru, ale naopak vyniknout. Bohužel ne tím směrem, který zamýšlel.
Plán 9 z vesmíru už je nědílnou součástí filmových dějin, znalosti si tedy doplňte.

Štítky: , , ,

0 komentářů