Příběh Alvina Straighta [Straight Story ] (1999) - Lynch on Disneyho

Filmové zápisky | 16.11.12 | 0 komentářů

Představte si, že si pouštíte film Davida Lynche - ano to je ten, co natočil Mulholland Drive, Lost Highway nebo seriál Twin Peaks - a na začátku na vás vybafne kouzelný hrad od Disneyho. Příběh Alvina Straighta skutečně nezapadá mezi ostatní Lynchovy filmy, kterou jsou většinou mysteriózní a pro běžného diváka stěží pochopitelné.

Příběh Alvina Straighta (1999)
zdroj: ruidoambiente.wordpress.com
Příběh Alvina Stranghta je postaven skutečné události, která se stala v roce 1994 ve státě Iowa v USA. Třiasedmdesátiletý Alvin Straight vyrazil na svém zahradním traktůrku na cestu dlouhou téměř 400 km, aby navštívil svého brata Henryho v sousedním Wisconsinu. Oba bratři spolu v té době již mnho let nemluvil, ale když Henry vážně onemocně (utrpěl mozkovou mrtvici), rozhodl se Alvin, že je čas to změnit.
 
Straight v té době nemohl řídit kvůli špatnému zraku a veřejné dopravě nedůveřoval. Zvolil proto zahradní traktůrek John Deere z roku 1966, za které zapřáhl přívěs vlastní konstrukce se zásobami. Nemusím snad zdůrazňovat, že sekačky na trávu nejsou zrovna nejrychlejší. S nejvyšší rychlostí kolem 8 km/h mu tak cesta zabrala téměř šest týdnů! Pokud vám to zní příliš neuvěřitelně, zde je odkaz na článek o Alvinu Straightovi (anglicky) v Des Moines Register.

Film vznikl tři roky po smrti Alvina Straighta. Zahrál si ho Richard Farnsworth, který měl v době natáčení rakovinu a trpěl značnými bolestmi. O to více je třeba vyzdvihnout jeho herecký výkon, který byl naominován na Oscara. Byla to také jeho poslední role - ještě roce 1999 se zastřelil na svém ranči v Novém Mexiku.

 
Verdikt: Skutečný příběh Alvina Straighta je velmi silný sám o sobě a v Hollywoodu by se zněj stal určitě doják jak z Televizních novin. Ale Lynch svou práci zvládl výborně a Straight story je sice dojemný, ale ne přeslazený.  K tomu ještě přidejte. skvělou hudbu Angela Badalemntiho (ukázka níže), výbornou kameru vznášející se na zlatými kukuričnými poli se zelenými kombajny John Deere a vydařené herecké obsazení (Richard Farnsworth, Sissy Spacek).
Možná Příběh Alvina Straighta chválím až příliš, ale tenhle film se prostě celkově povedl a patří k jednomu z mých nejoblíbenějších.

Štítky: , ,

0 komentářů