Bullitův případ [Bullitt] (1968) - nejlepší honička v průměrném filmu

Filmové zápisky | 14.11.12 | 0 komentářů

Bullittův případ se Stevem McQueenem v hlavní roli u nás sice není příliš známý, ale pokud jste o něm slyšeli, tak nejspíše v souvislosti s jednou z nejlepších automobilových honiček ve filmové historii. Bohužel zbytek tohoto krimi thrilleru zapadá spíše do šedého průměru.
 
Bullittův případ (1968)
zdroj: movie-download-lunars.blogspot.com
Frank Bullitt (Steve McQueen) je dektiv San Franciské policie. Jednoho dne ho požádá  senátor Chalmers (Roberts Vaughn) o ochranu svědka, který má vypovídat proti tamní mafii na senátním slyšení. Jenže když svědka hlídají Bullittovi kolegové, vtrhnou do bytu dva nájemní vrazi a svědka zastřelí. Frank se rozhodne to Chalmersovi zatajit - byl by dost naštvaný, protože má před volbami - a raději se pustí do pátrání na vlastní pěst.

A právě během Bullittova pátrání se odehraje sedm filmových minut, které se pro automobilové fandy staly kultem. Frank Bullitt ve svém Fordu Mustang GT 390 (1968) pronásleduje na strmých kopcích San Francisca dva zabijáky v černém Dodgi Charger 440 R/T (1968). Žádná hudba, žádné speciální efekty, žádná rozstřesená kamera, která má vytvářet iluzi rychlosti. Místo toho neopakovatelný řev dvou amerických osmiválců v realistickém stíhacím souboji (až na drobné Brouky). Další řeči jsou zbytečné, podívejte se sami:


 
Verdikt: Skvělá honička, průměrná detektivka, zajímavé kulisy San Franciska konce šedesátých let. Dohromady to docela funguje, takže si na Steva McQueena s legendárním zeleným Mustangem ty necelé dvě hodiny vyhraďte.

Štítky: , ,

0 komentářů