Trucky na ledě [Ice Road Truckers] (2007) - pro skalní fandy nákladní dopravy

Filmové zápisky | 20.11.12 | 0 komentářů

"Na vrcholku světa existuje místo jako žádné jiné. A práce, které se odváží jen pár nejstatečnějších..." Víte kam si jezdí v zimě přivydělávat kanadští řidiči kamionů? No přece na zamrzlá jezera, protože trucky chutnají nejlépe na ledě. Televizní stanice History Channel, která ale prakticky žádnou historii nevysílá, se rozhodla o tom natočit dokumentární reality show Trucky na ledě.
 
Trucky na ledě (2007) - plakát
zdroj: toucharcade.com/
Truckeři Hugh Rowland, Alex Debogorski a spol. (později i truckerka Lisa Kelly) jezdí se svými osmnáctikolovými monstry po zamrzlých kanadských jezerech, aby dovezli zásoby těžebních společnostem. Jednou z nich je mimochodem i slavný producent diamantů De Beers. Během zhruba dvou měsíců musejí dopravit do dolů veškeré potřebné vybavení. Proč takto riskantní způsob? Když led roztaje, neexistuje totiž žádná přístupová cesta, která by umožnila dopravovat těžké náklady.

První dvě řady seriál Trucků na ledě se odhrávají na zmíněných zamrzlých jezerech v Kanadě, od třetí řady se ale děj přesouvá na Dalton Highway na Aljašce. Zde už ale trucky budou trávit většinu času na zamrzlé silnici a pořad ztrácí na atraktivitě. Vznikly také dvě řady Ice Road Truckers: Deadliest Roads, které se odhrávají na nebezpečných silnicích v Indii a Jižní Americe.
V ČR zatím televize Prima COOL odvysílala první dvě, a dle mého názoru nejlepší, řady.
 
 
Verdikt: Kamiony vezoucí mnohatunové náklady na tenkém ledě jsou celkem zajímavý námět. Ale jen ze začátku. Později se zábava i napětí vytrácí. Sledovat, jestli řidič trefí pod kopcem rychlost nebo zvládne stoupání bez řetězů, běžnému divákovi asi stačit nebude. Navíc se autoři snaží pomocí rostřesené kamery, dramatické hudby a do zblbnutí opakovaných počítačových silmulací nehod vytvářet rádoby napínavé okamžiky. Marně. Stejně se nikdo na dno jezera neproapadne.
Takže průměrný divák si vystačí s první řadou Trucků na ledě, hardcore truckeři to mohou dokoukat do konce.

Štítky: , ,

0 komentářů