VÁNOČNÍ FILMY: Ukradené Vánoce Tima Burtona [The Nightmare Before Christmas] (1993)

Filmové zápisky | 6.12.12 | 0 komentářů

Tim Burton tvoří jednu legendu za druhou - namátkou Střihoruký Edward, Batman (1989), Ed Wood. Muzikál Ukradené Vánoce nezůstal pozadu, ale zatímco předchozí tituly jsou hrané, tento film využívá klasickou loutkovou stop-motion animaci.
 
Ukradené Vánoce Tima Burtona (1993) - plakát
zdroj: media.photobucket.com
Jack Skellington (hlas: Chris Sarandon, zpěv: Danny Elfman), hlavní postava muzikálu, žije v Halloweenském městečku, kde je celý rok Halloween. Je to schopný mladý kostlivec, v práci svědomitý, ale poslední dobou poněkud znuděný. Kdo by nebyl, slavit svátek mrtvých 365 dní v roce je vlemi náročné na psychiku. Jednou se Jack zatoulá do Vánočního městečka a všechny ty bravy, vůně, dárky a smích jej naprosto uchvátí. Rozhodne se proto se svými spoluobčany zajmout Santu a chopit se režie Vánoc sám - v halloweenském stylu.
  
 
Verdikt: Muzikály moc rád nemám, vlastně je nemám rád vůbec, takže Ukradené Vánoce Tima Burtona pro mě vánoční jedničkou asi nikdy nebudou. Jenže tenhle animák je tak výjimečný, že si na něj prakticky o každých Vánocích čas udělám. Kombinaci loutkové animace, všech těch záhrobních postav, vánočního masakru a Santy, který dostane pořádnou nakládačku, prostě v jiném filmu nenajdete.

Štítky: , , ,

0 komentářů