Norman a duchové [ParaNorman] (2012) - příjemné překvapení se zombíky

Filmové zápisky | 8.12.12 | 0 komentářů

Filmů, které vás příjemně překvapí, je jak střeliva během zombie apokalypsy. Norman a duchové je asi nejlepší animák, který jsem v tomto roce viděl. Vtipný příběh malého hrdiny s duchy a zombíky je celkem příjemné odhlečení od depresivní třetí sezóny The Walking Dead.
 
Norman a duchové (2012) - plakát
zdroj: nukethefridge.com
Norman Babcock (Kodi Smit-McPhee) je malý, osamělý chlapec z malého města, který ve škole není moc oblíbený a ještě ho šikanují. Prostě klasický hrdina rodnného animovaného filmu. Norman je totiž trochu "jiný" - vidí duchy mrtvých lidí a zvířat a umí s nimi i komunikovat. Svoje schopnosti tenhle malý podivín brzy využije. Bude totiž zachraňovat svoje rodné město před zombíky a čarodějnicí.

Film Norman a duchové vypadá jako klasická loutková animace, ale ve skutečnosti jde o počítačovou animaci. Neberte to jako výtku, odklod od "dokonalých" pixarovek rozhodně není na škodu. A po obsahové stránce ParaNorman také alespoň lehce vybočuje - všechnz vtipy necílí přímo na děti a film nekončí trapným tanečkem.
  

Verdikt: Od animáku Norman a duchové jsem sice pro přečtení nijak oslnivých hodnocení na ČSFD příliš neočekával, ale to byla chyba. ParaNorman je rozhodně nadprůměrný film s mnoha opravdu vtipnými momenty. K dobru mu musím příčíst také zombie, které žerou mozky. Dnešní filmoví tvůrci se totiž od tohoto faktu odklánějí.

Štítky: , , , ,

0 komentářů