Frankenweenie: Domácí mazlíček (2012) - něco tomu Burtonovi chybí

Filmové zápisky | 12.1.13 | 0 komentářů

Na nejnovější burtonovský animák Frankenweenie: Domácí mazlíček jsem byl velmi zvědavý. Vždyť od natočení posledního Burtonova snímku Mrtvá nevěsta, který nasadil laťku pěkně vysoko, uplynulo už 7 let. Ne vždy se ale daří tak dobře.

Frankenweenie: Domácí mazlíček (2012) - plakát
zdroj: medinamag.com
 
Victor Frankenstien (Charlie Tahan) je - jak jinak -  malý samotářský kluk, který většinu času tráví vědeckými experimenty a natáčením amaterksých filmů.  Město New Holand, kde Victor žije, je plné divných lidí jako ... no jako z filmu Tima Burtona. Protože chlapec nemá žádné kamarády, tráví většinu času se svým věrným psem Sparkym. Jednoho dne ale Sparky vběhně pod projíždějící auto a zemře. Victor však dostojí svému příjmení Frankenstien a pokusí se psa oživit.
 
 
Pokud znáte předchozí Burtonovu tvorbu, budete u Frankenweenieho zažívat jedno velké deja vu. Už samotný kluk Victor má stejné křestní jméno a pdobnou vizáž jako hlavní hrdina Mrtvé nevěsty. Některé postavy (starosta Mr. Burgemeister, pološílený spolužák Edgar 'E' Gore, krysodlak)  zase připomínají postavy z Ukradených Vánoc. Druh animace je také podobný jako u předchozích snímků. Zvláštností ja naopak černobílý obraz. Já bych film přece jen  raději viděl v barvě. Předchozí řádky ale neberte jako výtky. Návrat ke starým dobrým postavám mi nevadí, akčoliv by trocha originality neškodila.

Mimochodem, Tim Burton natočil hraných snímek Frankenweenie se stejným příběhem už v roce 1984. Celý krátký film můžete zhlédnout níže. Povšimněte si Daniela Sterna, který se o šest let objeví jako lupič Marv ve vánoční komedii Sám doma, a Barreta Olivera známého z Nekonečného příběhu.


Verdikt: Rozhodně nelituji těch necělých devadésáti minut, které jsem u Frankenweenieho strávil. Ale, jak už jsem uvedl v nadpisu, něco mu chybí. Zmíněné Ukradené Vánoce byly origniální svým temným světem města Halloweentown, Mrtvá nevěsta přidala ještě spoustu svělého humoru, ale Franknweenie je takový nemastný, neslaný, jednoduše průměrný.
Musím ale dodat: průměrný na burtonovské poměry, což z něj dělá v podstatě velmi slušný animák. Americká filmová akademie z Domácího mazlíčka byla také evidentně nadšenější než já, protože získal nominaci na Oscara.

Štítky: , ,

0 komentářů