Prezidentské volby (2012) - přímá volba po americku

Filmové zápisky | 29.1.13 | 0 komentářů

Trocha politiky ani ve filmu nezaškodí. Pro začátek jsem ale vybral něco stravitelnějšího. Film Prezidentské volby mapuje zákulisí události, kterou jsme už prožili i v České republice - přímou volbu hlavy státu.
 
Prezidentské volby (2012) - plakát
zdroj: antifilmschoolsite.wordpress.com
V roce 2008 proti sobě stáli ve volbě prezidenta USA John McCain (Ed Haris) a Barack Obama (ve filmu se objevuje jen na skutečných záběrech). McCain si vybral za svého viceprezidenta senátora Joe Liebermana (Austin Pendleton). Ten byl ale většinou republikánů odmítnut, a tak musel volební tým pod vedením Steva Schmidta (Woody Harrelson) rychle najít náhradu. Volba padla na charismatickou aljašskou guvernérku Sarah Palin (Julianne Moore). A právě její vzestup a pád je hlavním tématem filmu.
 
 
Snímek Prezidentské volby jsem sledoval těšně před druhým kolem našich prezidentských voleb. Bylo tak zajímavé sledovat kontrast mezi "dokonalou" americkou kampaní a skromnější českou. Fakticky se ale (bohužel) obě volby neliší - je to souboj celebrit.
 
Verdikt: Prezidentské volby je "jen" televizní film, ale tím se nenechte odradit. Celkové zpracování i hvězdné obsazení spíše odpovídá běžným celovečerním snímkům. Ačkoliv je Prezidentská volba ze zákulisí McCainova volebního štábu, neočekávejte žádné dechberoucí politické drama. Film má lehčí, místy až humornou, formou.
 
Prezidenstké volby (2012) - Sarah Palin a Julianne Moore
zdroj: hollywoodreporter.com
A tady je možná problém. Snímek natočený podle stejnjmenné knihy novinářů Marka Halperina a Johna Heilemanna prostě nic zásadního neodhaluje. To, že se v převolební kampani nacvičuje každá věta, že si kandidáti pečlivě vybírají oblečení, zlepšují výslovnost, zkoušejí nanečisto rozhovory, a ani to, že Sarah Palin nebyla nejsilnější v zeměpisu a historii, asi málokoho překvapí. I přesto ale hodnotím Prezidentské volby pozitivně a dopručuji je hlavně lidem, kteří se o politiku a politické kampaně příliš nezajímají.

Štítky: , ,

0 komentářů