Hranice nemožného (2008) - Akta X bez Muldera a Scullyové

Filmové zápisky | 31.1.13 | 0 komentářů

Dlouho jsem nepsal o žádném seriálu. Žádný lepší kousek jsem totiž v poslední době nenašel a ani Hranice nemožného nebude výjimkou. Vzkříšení žánru, kterému v devadesátých letech dominovala Akta X, se povedlo jen částečně.

Hranice nemožného (2008) - plakát
zdroj: losttv-forum.com
Agentka FBI Olivia Dunham (Anna Torv) se dostane k vyšetřování případu dopravního letadla, jehož celá posádka i cestující umřeli za velmi záhadných okolností. Událost může souviset s výzkumem doktora Waltera Bishopa (John Noble), který však už mnoho let žije v psychiatrické léčebně. Agentce Dunhamové se podaří s pomocí Walterova syna, Petera Bishopa, dostat doktora na svobodu. S pomocí FBI obnoví i jeho laboratoř na Harwardské univerzitě. Společně pak vyšetřují záhadné případy, které mají být součástí tajemného "vzorce" (pattern).
  

Takže místo Scullyové tady máme Dunhamovou, která je ovšem není ani skeptička, ani konspirační teoretička. Charakterově je taková nemastná neslaná. Do všech akcí se po hlavě vrhá sama, protože žádného Muldera nemá (opravdu velmi uvěřitelné). Roli partnera tak většinou plní mladý Peter Bishop, který číhá někde poblíž, protože sám pro FBI nepracuje. Naopak doktor Walter Bishop je velmi výrazná postava vytvářející spoustu vtipných momentů. Jeho neustálé rozpory se synem Peterem dodávají jinak mdlému seriálu alespoň trochu šťávy.

Verdikt: Seriál hodnotím po první sezóně a nejsem si jistý, jestli se podívám i na druhou. Hranice nemožného není nijak špatné dílo, nakonec má na ČSFD poměrně vysoké hodnocení 76 %, ale mně osobně vůbec o svých kvalitách nepřesvědčila. Chybí nějaký výraznější hlavní hrdina místo suché agentky Dunhamové. Záhady jednotlivých dílech by nás přišpendlily k obrazovkám před patnácti lety, ale ne v roce 2013, kdy si mnohem více šokující materiál najdete na Youtube.
Člověku vyrůstajícímu na Aktech X přece Hranice nemožného nemůže stačit, ale zase musím přiznat, že ostatním, mysteriózními seriály nepolíbeným, divákům už asi ano.

Štítky: , ,

0 komentářů