Volný pád (1993) - Michael Douglas jde domů

Filmové zápisky | 19.12.12 | 0 komentářů

Vloný pád je na první pohled podobný filmu Network, o kterém jsem před nedávnem psal. Je o muži v těžké životní situaci, jemuž přetekl pohár trpělivosti a začně malou vzpouru proti společnosti. Jen jde na to William "D-Fens" Foster trochu jinak.

Volný pád (1993) - Michael Douglas jako William Foster
zdroj: ugo.com
Je horké letní ráno v Los Angeles a auta stojí jako vždy v dlouhých kolonách. V jednom z vozů s registrační značkou D-FENS sedí William Foster (Michael Douglas). Kolona se vůbec nehýbe, řidiči na sebe pokřikují, troubí a ještě ke všemu klimatiazce právě vypověděla službu. Ve Fosterovi se náhle něco zlomí, zamkne svůj a odchází pryč. Na otázku řidiče stojícího za ním: "Kam sakra jdete?", odpoví jen suše: "Jdu domů."
 
 
William Foster se během své cesty po Los Angeles postaví všem společenským nešvarům, které jinak každý den tolerujeme - od předražené Coca-Coly v místním obchůdku, přes nekvalitní jídlo ve fast-foodu až po zbytečné, předražené opravy silnic. Evidentě s tímhle mají problémy v USA. Vzhledem k tomu, že D-Fens použí při svém "volném pádu" zbraně, neujde pozornosti policie.
 
 
Verdikt: Jakkoliv můžeme film kritizovat za použití násilí jako řešení společenských problému, asi nikdo z nás by se nechtěl nechtěl dvě hodiny dívat na Douglase, jak se soudí s fast-foodem kvůli klamavé reklamě.
Pokud alespoň trochu sympatizujete s rozzlobenými muži, jakým je i William Foster, Volný pád se stane vaší biblí.

Štítky: , ,

0 komentářů