Dogville (2003) - noční můra na Elm Street

Filmové zápisky | 18.12.12 | 0 komentářů

Dogville slavného dánského režiséra Larse von Triera je vlastně takový film nefilm. Původně jsem chtěl napsat, že je snímek o jedné ženě na útěku zasazený do strohých kulis, ale on ve skutečnosti není zasazený do žádných kulis.
Dogville (2003) - plakát
zdroj: publispain.com
Thom Edison (Paul Bettany), mladý, nepříliš úspěšný spisovatel, žije v odlehlém městečku Dogville kde ve Skalistých horách (30. léta). Život je zde šedivý a stereotypní. Při jedné procházce však zaslechne několik výstřelů. Když se vydá prozkoumat situaci, nalezne dívku jménem Grace (Nicoel Kidman), která je na útěku před gangstery. Thom se rozhodne poskytnou jí v Dogville azyl a ostaní obyvatelé městečka Grace pro krátkém váhání přijmou mezi sebe. Ale Dogville není žádná pohádka. Když do města zamíří pilicie hledající Grace, lidé ji sice neudají, ale zato se rozodnout její tíživé situace zneužít. Žena se tak postupně stává místní otrokem.



Dogville je po formální stránce zcela ojedinělý film. Celý děj se totiž odehrává v jednom studiu, kde ale nejsou téměř žádné kulisy - žádné domy, dveře, silnice, ploty, jen pár kusů nábytku a jeden automobil. Všechny uličky i hlavní ulice Elm Street jsou jen bíle čáry na podlaze a dokonce i pes je jen namalovaný. Můžete se tak plně soustředit na příběh a herecké výkony.
 
Mapa města Dogville
zdroj: rockprogresiv.wordpress.com
Verdikt: Dogville je propracovaná psychologická sodna do temných zákoutí lidské duše. I když přehlédneme vizuální stránku, jedná se stále o výjimečný film. Vzhledem k experimentální formě filmu a poměrně dlouhé stopáži ale předem upozorňuji, že může mnoho diváků nudit.

Štítky: ,

0 komentářů