Válka světů - příští století (1981) - Wells v polském podání

Filmové zápisky | 20.12.12 | 0 komentářů

Pokud podle názvu filmu Válka světu - příští století očekáváte recenzi velkolepého pokračování sci-fi s Tomem Cruisem, tak vás zklamu. Polská Válka světů režiséra Piotra Szulkina se sice H. G. Wellsem inspiruje, ale místo boje s mimozemšťany popisuje totalitní společnost jimi ovládanou.
 
Válka světů - příští století: Iron Idem's Independent News
 
Je 18. prosince 1999, na Zemi přistávají Marťané. Iron Idem (Roman Wilhelmi), populární televizní redaktor nezávislých televizních zpráv Iron Idem's Independent News, se chystá na pravidelné vysílání svého pořadu. Chce diváky pravdivě informovat o tom, že Marťané nejsou přátelé lidstva přiletěli jej zotročit. Těstně před vysíláním však dostane o neznámého může jinou verzi zpráv. Je nucen odvysílat sdělení, že Marťané jsou přátelští, vybízí diváky k darování krve, kterou mimozemšťané žádají. Když se proti takovému jednání vzpeře řediteli televize, tvrdá represe brzy následuje.
 
Ukázky z filmu Válka světů - příští století
 
Verdikt: Válka světů - přístí století vznikala v dusné atmosféře počátku 80. let v Polsku, v době stávky v Gdaňských loděnicích a stanného práva. To se plně odrazilo v podobě snímku, který může být pro mnohého diváka těžko stravitelný. Také neočekávejte žádné speciální efekty, o ty tu vůbec jede.  Jako alegorie totalitního režimu ale film funguje výborně. A nemyslete si, že s pádem komunismu přestala být Válka světů aktuální. Piotr Szulkin se totiž zabývá vlivem médií (hlavně televize) na myšlení lidí. A v tomto není mezi dekomracií a totalitou zase tak velký rozdíl.
Až někdy budete mít náladu na náročnější snímek, sáhněte po lehce zapomenuté Válce světů.
 

Štítky: , , ,

0 komentářů