VÁNOČNÍ FILMY: Velká vánoční jízda [Arthur Christmas] (2011)

Filmové zápisky | 22.12.12 | 0 komentářů

Na Velkou vánoční jízdu jsem se dlouho těšil už jen proto, že v ní má prsty i studio Aardman Animations. Animák od autorů Prokletí králíkodlaka a dalších filmů s Wallacem a Gromitem přece nemůže zklamat. Jenže mistr tesař se tentokrát lehce utnul.
 
Velká vánoční jízda (2011) - plakát
zdroj: bigtastyburger.co.uk
Zatímco v našich končinách už jsou na Štědrý večer dárky rozdané, na severním pólu je živo. Chystá se Operace Vánoce, kdy je třeba doručit za jedinou noc 2 miliardy dárků. Starý Santa Claus (Jim Broadbent) už ale není v nejlepší kondici, proto veškerou logistiku zajišťuje jeden z jeho synů  Steve (Hugh Laurie - ano, Dr. House). Využívá k tomu nejmodernější techniku: hypermoderní sáně S-1, elfí dispečink ve stylu NASA a smartphony HOHO. Jenže automatická třídička balíků udělá chybu a jeden dárek pro holčičku Gwen zůstane nedoručen. Steve to považuje za přijatelnou chybovost. Ale je tu ještě druhý Santův syn Arthur (James McAvoy), mladý nemotorný dobrák (jasně, vždycky to musí být úplné nemehlo), který třídí poštu od dětí. Arthur se stouto nespravedlností nehodlá smířit a rozhodne se dárek doručit za každou cenu.


Velká vánoční jízda využívá čistě počítačovou animaci. Neříkám, že je vyloženě špatná, ale je prostě taková fádní, nudná, jak z nějaké reklamy. Prostě tento druh animovaného filmu Aardmanu nesedl, měli zůstat u plastelíny, kterou zvládají dokonale. Po hudební stránce to není o moc lepší. Film jsem viděl před necelým dnem a ani si nevybavuji, jestli tam nějaká byla.

Verdikt: Velká vánoční jízda je jen z filmů, kde se můj názor rozchází s hodnoceními na ČSFD nebo IMDB, které je v tomto případě nadprůměrné. Pohled do útrob severního v moderním podání je celkem originální nápad, u některých vtípků ve filmu jsem se docela zasmál, ale celkově je pro mě tento film po všech stránkách naprosto průměrný animák.
Velká vánoční jízda je dobrá na nenáročné vánoční posezení u televize, nejlépe s 3D brýlemi na nose. Jestli chete mít  u stromečku nějaký filmový zážitek, zvolte raději třeba Ukradené Vánoce Tima Burtona.

 

Štítky: , , ,

0 komentářů