VÁNOČNÍ FILMY: Zázrak na 34. ulici [Miracle on 34th Street] (1947)

Filmové zápisky | 8.12.12 | 0 komentářů

Zázrak na 34. ulici, u nás často uváděný pod názvem Zázrak v New Yorku, je černobílá vánoční klasika. Příběh o Santovi, který pracuje v obchoďáku si vysloužil několik nominací na Oscara, vysoké hodnocení na ČSFD (85 %), jen u mě to moc nevyhrál.
 
Zázrak na 34. ulici (1947) - Kris Kringle a Susan
Starý pán s dlouhými vousy Kris Kringle (Edmund Gwenn) se náhodou připlete k vánočnímu průvodu v New Yorku. Falešný Santa Claus, který se před "službou" opil, ho naštve natolik, že jej holí vyžene a vyslouží si tak jeho místo. Lidé jsou z něj nadšení a obchodní dům Macy's se Krise rozhodne přijmout. Tržby letí vzhůru a někteří si dokonce myslí, že je Kris Kringle pravý Santa. Třeba malá holčička Susan walker (Natalie Wood), dcera svobodné matky Doris (Maureen O'Hara) pracující v domě jako manažerka, je o tom přesvědčená. Věc dojde tak daleko, že o starém pánovi bude rozhodovat soud.


Verdikt: Chápu, že příběhy o víře v něco jsou v USA populární, ale mě Zázrak na 34. ulici prostě neoslovil. Krise Kringla si ve spojitosti s Vánocemi nevybavím. Malá Susan sice žije se svou matkou v celkem luxusním bytě, kde se nemá špatně, ale stejně chce domek za městem a super tatínka (spojler:a taky vše dostane). Kdyby alespoň byla chudá... Zlatý Kevin.
 
V roce 1994 vznikl barevný remake. Myslím, že se celkem povedl, ale můj pohled na celý film nemění.

 

Štítky: , ,

0 komentářů