VÁNOČNÍ FILMY: Mrtvá nevěsta Tima Burtona [Corpse Bride] (2005)

Filmové zápisky | 9.12.12 | 0 komentářů

Tohle vlastně není typický vánoční film, spíš takový zimní. Nemůžu si ale pomoct, mně Mrtvá nevěsta Tima Burtona k předvánočnímu období dokonale sedí. A jak si další animovaný film režírovaný Timem Burtonem vede ve srovnání s jeho kultovními Ukradenými Vánocemi?

Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) - plakát
zdroj: illicoweb.videotron.com
Victor Van Dort (Johnny Depp) je mladý, plachý ženich z bohaté rodiny, který má den před svatbou s dívkou Victorií Everglot (Emily Watson), s níž se vlastně vůbec nezdá. Příběh se totiž odhrává ve viktoriánské Anglii, kdy se lidé s nějakou romantikou moc nelámali hlavu a svatby se domlouvaly spíše podle společenského postavení. Nervózní Victor si v noci vyjde na čerstvý vzduch do lesa, aby si mohl v klidu nacvičit předmanželský slib. Náhodou jej přednese na hrobě mrtvé něvěsty (Helena Bonham Carter), která si ho odvede do podsvětí.
 
 
 
Verdikt: Tim Burton sice vyměnil klasickou loutkovou animaci za počítač, ale filmu to rozhodně neuškodilo, možná dokonce i prospělo. Mrtvá nevěsta je vlastně svojí vizuální stránkou a temnou ale humornou atmosférou podobná Ukradeným Vánocům. Ačkoliv obsahuje mnou neoblíbené muzikálové prvky, je Mrtvá nevěsta výborný a nekonvenční animák (mimochodem s nominací na Oscara). A má vše, co vánoční film potřebuje - zima, humor, romantika, trocha toho dojetí.

Štítky: , , , ,

0 komentářů