VÁNOČNÍ FILMY: Život je krásný [It's a Wonderful Life] (1946)

Filmové zápisky | 10.12.12 | 0 komentářů

Stejně jak je film Život je krásný u nás neznámý, tak je ve Spojených státech populární. Tato více než dvouhodinová odysea jednoho dobráka si po uvedení do kin mnoho fanoušků nezískála. Dnes však patří například se Zázrakem na 34. ulici mezi americké rodinné stříbro.
 
Život je krásny (1946) - plakát
zdroj: parkcircus.com
George Bailey (James Stewart) je dobrácký muž, který obětoval svůj životní sen, cestovat kolem světa, aby mohl pomáhat druhým. George páchal dobré skutky už jako malý, kdy zachránil lékárníka, u kterého brigádničil, od neúmyslného podání jedu jednomu z pacientů. V dospělosti nastoupil do jakési místní družstevní záložny, kde pomáhá chudým poskytováním půjček na bydlení. Hypoteční krizi sice nezpůsobí, ale přesto se dostane do finančních problémů. Noc před Stědrým dnem se rozhodne skoncovat se svým životem. Ale nebe to tak nenechá a sešle na zem anděla Clarence (Henry Travers).


Život je krásný je původně černobílý film, zhlédnout ho můžete i v kolorované variantě. Tu samozřejmě musí skalní filmový fanda odmítnou, ale mně vůbec špatná nepřijde.

Verdikt: Život je krásný je vlastně taková americká pohádka zasazená do reálného prostředí. Na můj vkus je má tento snímek až příliš dlouhou stopáž. Ne že bych u televize nevydžel dvě hodiny, ale film se nějak v druhé půli zbytečně zamotává.
Říká se, že Život je krásný musíte vidět několikrát, abyste ho docenili. Zatím jej proto hodnotím jen jako nadprůměr, možná po letošních Vánocích změním názor.

Zajímavost: Pokud se budete pozorně dívat na Sám doma a Sám doma 2, uvidíte tam jednu scénu z tohoto filmu.

Štítky: , ,

0 komentářů