Ratatouille (2007) - kulinářský zážitek od Pixaru

Filmové zápisky | 15.12.12 | 0 komentářů

Vždy rád představují animák, který nějakým způsobem vystupuje z šedého průměru. A Ratatouille představuji ještě raději, protože pochází z české hlavy oscarového tvůrce animovaných filmu Jana Pinkavy. 

Ratatouille (2007) - plakát
zdroj: acuteaday.com
Remy (Patton Oswalt) je malá krysa, která žije se svou tloupou v kanálech pod Paříží. Pravidelně se vydávají shánět jídlo, většinou zbytky v odpadcích. Zatímco zbytek tlupy sežeře, na co přijde, Remy je jiný. Má raději delikatesy, užívá si chutě, kombinuje různé ingredience. Jeho otec, krysí šéf, ale pro takové výstřelky nemá pochopení. Až jednoho dne se Remy náhodou dostane do kuchyně proslulé restaurace Gusteau's, kde začne vařit.
 
 
Pixar je už mnoho let synonymum špičové počítačová animace, takže nikoho příliš přepřekvápí, že i Ratatouille je propracovaný do nejmenšího deatilu - od panaromatu Paříže až po poslední chlup krysáka Remyho. Kouzlo Ratatouille ale spočívá, že je takto propracovaný i po ostatních stránkách. Většina děje se točí kolem kuchyně a vařemí, proto na snímku spolupracoval známý kuchař Thomas Keller, který sám vytvořil "confit byaldi" - variaci francouzského jídla ratatouille, která se objevila ve filmu.
 
Ratatouille "confit byaldi" ve reálu
Ratatouille "confit byaldi" ve reálu
 
Ratatouille "confit byaldi" ve filmu
Stejný pokrm ve filmu
zdroj: pixar.com
 
Režisér animovaných filmů Jan Pinkava pracoval na Ratatouille už od roku 2000. Později ale své místo musel přenecha režiséru Bradu Birdovi. Proto jsou u toho filmu v konlonce řežisér dvě jména. Podrobnější informace najdete na Wikipedii. Ratatouille získal v roce 2007 Oscara za nejlepší animovaný film.
 
Verdikt: Ratatouille je bez debat špičkový animák. Má i slabší stránku v podobě nemotorného hlavního hrdiny Alfreda Linguiniho (Lou Romano), kterého bych z filmu nejraději vyškrtnul. Na druhou stranu jsou tu zase silné momenty jako je scéna, kdy kritik Anton Ego (Peter O'Toole) ochutnává ratatouille.
Při sledování filmu počítejte s tím, že dostanete (stejně jako já) hlad.
 

Štítky: , ,

0 komentářů