Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka (2005) - poctivá práce s plastelínou

Filmové zápisky | 16.12.12 | 0 komentářů

Známá britská plastelínová dvojce Wallace a Gromit se již proslavila několika oscarovými krákometrážními snímky (Nesprávné kalhoty, O chloupek). V roce 2005 vytvořil jejich autor Nick Park spolu se studiem DreamWorks Animation celovečerní Prokletí králíkodlaka.

Wallace (Peter Sallis) je lehce šílený vynálezce, který nade vše miluje sýr. Se svým mlčenlivým, ale velmi inteligentní psem Gromitem provozují firmu Anti-Pesto, která se zabývá hubením škůdců. Protože se blíží největší událost v jejich městečku - výstava zeleniny, všichni obyvatelé doufají, že Anti-Pesto jejich plody ochrání. Z počáku bojují Wallace a Gromit s přemnoženými králíky úspěšně, ale jedné noci se ve městě objeví obří králíkodlak, který nemilosrdně plení místní zahrádky.
 
 
Wallace a Gromit jsou v dnešní době tak trochu rarita. Namísto počítačů využívají klasickou kombinaci plastelíny a stop-motion animace. Všechny domy, auta, ulice a nakonec i postavy jsou tak prací modelářů. První krátký film této dvojce, Cesta na Měsíc, se objevil už v roce 1989. Celkem jich vzniklo šest, Pokletí králíkodlaka je jediný celovečerní. Studio Aardman Animation, kde příběhy Wallace a Gromita vznikají,  s Nickem Parkem mají také na svědomí Slepičí úlet.
 

Ale zpět k Prokletí králíkodlaka.  Celý snímek je propracovaný do nejměnších detailů - od novin, které čte Wallace, až po ulice městečka, kde naše dvojce žije. V dabingu postav najdeme známá jména jako Helena Bonham Carter v roli Lady Tottington nebo Ralpha Fiennese jako Victor Quartermaine. Na produkci hudby se zase podílel slavný Han Zimmer. A nesmíme zapomenout ani na specifický Parkův humor spočívající hlavně v detailech. Jen pozorně sledujte  - dogfight, may contain nuts, Waiting for Gouda atd.

Verdikt: Nebudu zastírat, že jsem fanoušek Wallace a Gromita. V případě Prokletí králíkodlaka britsko-americká spoluprace film (jako v jiných případech) nezkazila, ale naopak posunula laťku ještě o něco výš. Pětiletá práce animátorů na tomto snímku si proto zaslouží minimálně jedno zhlédnutí. 

Štítky: , ,

0 komentářů