Memento (2000) - paměť je zrádná

Filmové zápisky | 30.12.12 | 0 komentářů

Příběh muže, který chce pomstít smrt své ženy. To je poněkud tuctová zápletka, ne však v případě Mementa. Hlavní hrdina snímku totiž trpí ztrátou krátkodobé paměti. Jeho život je tvořen poznámkami ve formě tetování a fotkami z Polaroidu.
 
Memento (2000) - Guy Pearce jako Lenny
zdroj: themoviedb.org

Leonard “Lenny” Shelby (Guy Pearce) stojí na začátku filmu s fotkou zabitého muže v ruce. Lenny je jeho vrahem, ale to on netuší, nevzpomíná si. Před časem se do jeho bytu vloupal neznámý muž, který přepadnul jeho manželku. Při zápasu Leonarda s lupičem však žena umírá a on sám utrpěl zranění hlavy, které u něj vyvolalo ztrátu krátkodobé paměti (anterográdní amnézie). Vzpomínky až do přepadení mu ale zůstaly, proto chce za každou cenu najít vraha svojí ženy. To není vůbec jednoduché, když si nejste schopni zapamatovat události starší než několik hodin.
  

Některé poznámky na Lennyho tetováních:  
Paměť je zrádná.
Fotografuj dům, auto, přítele, nepřítele.
John G. znásilnil a zabil tvou ženu.
Najdi ho a zabij ho.  
Memento ale nestojí jen na hlavním hrdinovi, který ztratil krátkodobou pamět. Snímek je výjjimečný hlavně způsobem, který je "poskládán". Memento je rozděleno na krátké kapitoly, odpovídající časovým úsekům, které je si schopen Leonard zapamatovat. Úseky jsou přitom řazeny retrospektivně (pozpátku). Výsledkem je, že máte po prvním zhlédnutí v hlavě zhruba stejný zmatek jako hlavní hrdina.

Verdikt: Memento je výborně vymyšlený film. Dostane vás do kůže muže, jehož krátkodobou paměť tvoří jen fotky a poznámky. Muže, který během řízení auta zapomene, zda mu vůbec patří. Muže, který si nevzpomíná, jestli měl s ženou ležící v jeho posteli sex.
Memento ale není žádná oddychovka ke konzumaci popcornu. Aby do sebe všechny střípky ze života Leonarda Shelbyho začaly zapadat, musíte se dívat pozorně.

Štítky: , ,

0 komentářů