Mlha (2007) - za mlhou hustou tak, že by se dala krájet...

Filmové zápisky | 27.12.12 | 0 komentářů

... stojí supermarket, kde je hodně nervózních lidí. Frank Darabont zase jednou sáhl po předloze od Stephena Kinga. Tentokrát to nebude drama z vezeňského prostředí (Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená), ale horor Mlha se zatraceně dusnou atmosférou.

Mist (2007) - plakát
zdroj: scatterbrainzblog.com
V jednom malém městečku kdesi ve Spojených státech právě část místních obyvatel nakupuje v supermarketu. Z ničeho nic se venku objeví zraněný může muž, který je evidentně v šoku. Než se ho lidé stačí zeptat, co se stalo, celý obchod zahalí hustá mlha. Brzy se ukáže, že v mlze něco je, něco, co připomíná hororvá monstra. Ale uvnitř to není o mnoho lepší. Vzájemné obviňování, staré spory, odlišné charaktery dávají vzniknout konfliktům. Vyniká hlavně křesťanská fantička slečna Carmodyová (Marcia Gay Harden). Lidé ale nemohou být v supermarketu věčně, brzy se pokusí vyjít ven a najít pomoc.
  
 
Sám Frank darabont prohlásil, že v Mlha není tolik o monstrech odněkud z vesmíru nebo jiné dimenze, ale o monstrech v nás. Paradoxně je tak nejhorší příšerou celého filmu slečna Carmodyová. Ale přesto musím ocenit, že Darbont nezůstal u naznačování, a hororový fanda si tak různých chapadláků a hmyzáků užije do sytosti.

Mlha (2005) - slečna Carmodyová
zdroj: listal.com

Mimochodem Frankt Darabont obsadil do filmu část bandy, která bude v seriálu The Walking Dead (Živí mrtví) o několik let později mlátit zombie po hlavně - Laurie Holden, Jeffrey DeMunn a Melissa McBride. A není to náhoda, protože na seriálu se slavný režisér podílel.

Verdikt: Frankt Darabont v Mlze dokonale spojil béčkový horor se sociálním dramatem. Atmosféra neznáma a nejistoty, co se skrývá venku, vás přišpendlí ke křeslům. Šokující konec jen podtrhuje tento výborný horor, po němž nebudete mít klidné spaní.

Poznámka: Film nemá nic společného z hororem Mlha (Fog) z roku 1980, ani jeho remakem z roku 2005.

Štítky: , ,

0 komentářů