Oni žijí (1988) - dobrá myšlenka v nedobrém balení

Filmové zápisky | 1.1.13 | 0 komentářů

Film Oni žijí, uváděný taky pod názvem Jsou mezi námi, jsem viděl před mnoha lety jako malý kluk. Tehdy mě zaujal jako horor s děsivými mimozemšťany. Dnes už mě emzáci tolik neděsí, ale o to více musím ocenit hlavní myšlenku filmu.

Oni žijí (1988)
zdroj: sffaudio.com

Stavební dělník George Nada (Roddy Piper) právě přicestoval do Los Angeles, kde chce v těžkých časech najít práci. Brzy se však stane svědkem podivných událostí. Knež v místním kostele káže cosi o tom, že jsme všichni ovládáni. Později zase televizní vysílání přeruší neznámá skupina hackerů. Než stačí George zjistit, co se děje, celou oblast v okolí kostela uzavře policie a provede razii. V nepořádku, který po zásahu zbyl, najde zdánlivě obyčejné černé sluneční brýle. Když si je nasadí, najednou uvídí místo běžných billboardů a dalších reklam podivné nápisy:
Podřiď se. Žeň se a rozmnožuj se. Nezpochybňuj autority. Nakupuj. Sleduj televizi. Pracuj 8 hodin.
Ale to není všechno - část lidí najednou vypadá jako z jiné planety.

 
Na snímek Oni žijí se musíme dívat ze dvou úhlů. Samotná hlavní myšlenka filmu - kritika konzumní společnosti, ve které jsme prostřednictvím reklam a médií do jisté míry ovládáni. Po této stránce mu nemůžu nic vytknout. Pětadvacet let starý snímek na aktuálnosti neztratil.

Potom tu je ale zpracování filmu. To se v případě Oni žijí příliš nepovedlo. Není se čemu divit, když do hlavní role obsadíte wrestlera, který je zvyklý filmovat leda tak v ringu. Některé části snímku díky tomu připomínají spíše komedii. Ve filmu se například odehraje naprosto nesmyslná rvačka mezi Georgem Nadou a jeho kamarádem Frankem Armitagem (Keith David), která trvá přes 5 minut! A to jen proto, že si Frank odmítl nasadit ty sluneční brýle.

Oni žijí (1988) - nápisy "pod" billboardy
zdroj: amrutapatil.blogspot.com
Verdikt: I přes všechnu kritiku nemůžu říct, že by byl Oni žijí nějak špatný film. Naopak, pokud se vám líbí kritické filmy typu Network nebo Volný pád, tak si wrestlera s černými brýlemi někdy pusťte.

Štítky: , ,

0 komentářů