Kostka (1997) - lidské krysy v obřím labyrintu

Filmové zápisky | 4.1.13 | 0 komentářů

Filmaři straší diváky různými nočními můrami - sérioví vrazi, únosy, přepadení, letecká neštěstí a od roku 1997 i hlavolamy. Přesdstavte si, že se jednoho rána probudíte v podivné Kostce, které se ukáže jako zdánlivě neřešitelný, ale i nebezpečný labyrint.

V bludišti tvořeném propojenými krychlovými místnostmi se náhodou setká  šest zcela odlišných lidí: Helen Holloway (Nicky Guadagni) – lékařka, Quentin (Maurice Dean Wint) – policista, Leaven (Nicole de Boer) – středoškolák s nadáním pro matematiku, Rennes (Wayne Robson) – specialista na útěky z vězení, Kazan (Andrew Miller) – autista a Worth (David Hewlett) – je nějakým způsobem zapojen do projektu Kostka.
 

Ale tato skupinka není na pouťové atrakci. Nikdo z vězňů, kteří ještě včera žili své běžné životy, netuší, jak se do Kostky dostal, ale rozhodně chtějí ven. Zdá se, že spojení jejich schopností by jim mohlo pomoci odhlait systém kostky a dostat se tak ven. Cesta však jednoduchá nebude, protože některé místnosti labyrintu obsahují smrtící pasti - jedovatý plyn, plamenomet, silnou kyselinu, vysouvací bodáky.

Verdikt: I s nízkým rozpočtem (350 tisíc dolarů dle Wikipedie) se podařilo kanadské Kostce překonat mnohé hollywoodské snímky tohoto žánru. Klaustrofobická atmosféra, zcela originální nápad s obřím labyrintem a chování postav odlišných charakterů v extremní situaci - to jsou věci, kvůli kterým určitě stojí za to Kostku vidět.

Štítky: , , ,

0 komentářů